Hasznos információk

Utazás

Utazása megtervezéséhez javasoljuk tekintse meg a két lehetséges útvonalat a lenti képekre kattintava, majd mérlegeljen. Az első útvonalon utazásunkat megkönnyíti, hogy Magyarországról (Budapest-Letenye-Zágráb-Karlovác-Split-Zagvozd lehajtó, majd Omis) szinte teljesen végig autópályán haladhatunk, tulajdonképpen még térkép nélkül sem lehet eltévedni, de azért mindenképp ajánljuk, ha először indul Omis-ra egy térkép vagy GPS beszerzését! Ez az útvonal gyorsabb és egyszerűbb ám költségesebb. Horvátországban az autópályadíjak elég drágák, körülbelül a magyar határtól Omisig egy út egy személyautónak kb. 10.000 Ft, és vissza ugyanennyi!

Budapest-Omis autópályán Részletekért kattints ide!

A második útvonal Bosznián keresztül kicsit lassabban lehet haladni, s bár rövidebb az út, mégis tovább tart, hiszen vannak olyan területek, ahol mindössze 40-50 km/óra sebességgel lehet haladni a szerpentinen! Viszont sokkal olcsóbb és szép is! Boszniában az üzemanyag literenkénti ára 50-60 forinttal kevesebb mindig, mint itthon. Nincs sztrádadíj, esetleg egy rövid szakaszon, ha igénybe veszik 2.50 bosnyák márka. Ha ezt az útvonalat választják, feltétlenül legyen Önöknél GPS, anélkül elég nehézkes tud lenni a tájékozódás! (Barcs-Virovitica-Daruvar-Lipik-Okucani-Banja Luka-M16-os-Omis)

Budapest-Omis Bosznián keresztül Részletekért kattints ide!

Mivel Horvátország már az EU tagja, így útlevélre nem lesz szüksége, kivéve, ha Bosznia felé teszi meg az utat Omisig. Bár, már elég a kártyás személyigazolvány is a Boszniába való belépéshez!

A kemping címe:Autocamp Sirena, Lokva Rogoznica, Omiš
GPS koordinátái: 43.405889, 16.777403
Omis város angol nyelvű információs honlapja: http://www.omisinfo.com/

Biztosítás

Ha hosszabb-rövidebb időre más EU-s országba utazunk érdemes kiváltanunk az EU kártyát, mivel így az ott tartózkodásunk idején az orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokat az adott ország biztosítottjainak megfelelő feltételekkel vehetjük igénybe. Vagyis, ha például eltörjük a kezünket és be kell gipszelni, akkor azért annyit kell fizetnünk, mint egy, a biztosítását fizető horvátnak.
Horvátországban térítésmenetesen csak az életmentő- illetve elsősegély-ellátások nyújthatók, az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is ugyanolyan mértékű önrészt kell fizetniük, mint a horvát biztosítottaknak. Az önrész mértéke általában az ellátási költségek 15%-a.Kórházi ellátás esetén a költségek 30%-át kell a biztosítottnak magának fizetnie „szállás és ellátás” címén. A horvát orvos által felírt gyógyszerek a horvátországi patikákban válthatók ki rendszerint teljes térítés ellenében.

Az EU kártya kiváltásához az alábbi dokumentumokat szerezzük be:

  • Személyazonosságot igazoló okmány (útlevél, személyigazolvány, új személyi esetén lakcímkártya is)
  • TAJ számot igazoló okmány,
  • és nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok.

Az igénylést intézhetjük személyesen, meghatalmazás útján vagy postai úton!
Kiskorú esetén csak a szülő járhat el ez ügyben.

Kártyát igényeljünk személyesen az OEP-től!
Ilyenkor a kártyát még a helyszínen, azonnal kiállítják!

Ha postai úton igényeljük a kártyát, az alábbiak szerint járjunk el:
Töltsük le az igénylőlapot, csatoljuk mellé a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya fénymásolatát. Az igénylés beérkezését követően 30-40 napon belül kapjuk meg a kártyánkat.

Az, hogy igénybe vehetjük-e az EU kártyával az adott orvosi szolgáltatást, az az orvosi szükségesség fennállásától függ. Vagyis az orvosnak kell mérlegelnie, hogy milyen helyzetben vagyunk. Ha tehát olyan problémánk van, amivel azonnal el kell látni (pl. kéztörés), akkor ehhez felhasználhatjuk az EU kártyát. De, ha például javasolt lenne egy mandulaműtét, de nem sürgős, csak mondjuk egy-két hónap múlva el kellene végezni, akkor ezt nem lehet az EU kártya terhére, ha csak 1-2 hetes nyaraláson tartózkodunk az adott országban.

  • Mindent azonos feltételekkel kaphatunk meg (ha indokolt), mint az adott ország biztosított állampolgára. Vagyis, ha egy kezelésért a helyi lakosnak is fizetnie kell, akkor Magyarországon hiába lenne ingyenes az a kezelés, sajnos fizetnünk kell érte.
  • Ha már Magyarországon is fennállt egy probléma, akkor csak abban az esetben kezelik, ha az adott külföldi országban vált súlyosabbá.
  • A támogatott gyógyszerekhez is megkaphatjuk a támogatást a kártya révén, de csak ha az adott országban váltjuk be.
  • Az EU kártyáért nem szükséges fizetni, kivéve, ha cserélni kell vagy elveszett, ellopták.
  • A kártya 36 hónapig érvényes.

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya

Az Eu kártya mellett azonban érdemes utas- (baleset, poggyász) biztosítást is kötni, és persze az autón is legyen! A kempingben és a lakókocsiban tárolt értékeikért sem mi, sem a kemping nem vállal felelősséget! Értéktárgyaiknak (pénz, ékszer) bérelhetnek széfet a kemping recepcióján!